lördag 22 oktober 2011

Symptom på Bröstcancer

Bröstcancer är den näst dödligaste cancerformen bland kvinnor. Men det har konstaterats att med ökad medvetenhet och därmed tidig upptäckt och bättre behandling, har antalet dödsfall minskats. Bröstcancer uppstår på grund av cancerceller i bröstvävnaden. Att se symtomen på bröstcancer och hur mammografi kan hjälpa att ställa en diagnos. Att gå vidare från bröstcancer som en överlevare är inte alls omöjligt, en del personer kan till och med leva att ett normalt liv efter diagnosen.

Tecken och symtom på bröstcancer


Cellerna i bröstet växer i allmänhet och vilar i cykler, precis som alla delar av kroppen. Dessa perioder av tillväxt och vila är genetiskt kontrollerad i cellens kärna. Men när det är en abnormitet, generna förlorar förmågan att kontrollera cellens tillväxt Detta leder till okontrollerad tillväxt av bröst celler. Genetiska avvikelser kan ärvas eller förvärvas under åldrandet. Forskning har visat att när du blir äldre, ökar dina chanser att få cancer. Människor som redan har diagnosen bröstcancer löper en högre risk att få det igen. Återigen spelar familjens historia en viktig roll, De med släktingar och flera generationer av familjemedlemmar som drabbats av cancer löper större risk att ärva den onormala cancergen. Tidig bröstcancer är inte lätt diagnostiseras eftersom det har inga symptom och är sällan smärtsam. Regelbundna bröstundersökningar som kan genomföras själv i hemmet kan hjälpa till att upptäcka eventuella bröst knölar. Håll utkik efter dessa tecken på bröstcancer:

Knöl eller förtjockning i eller nära bröstet eller i armhålan.
Framträdande synliga ådror på ytan av bröstet eller fjällning och skalning bör inte ignoreras
Gulgröna fläckar kan vara en eventuell bröstcancer symptom
Förändring i storlek, form och utseende måste övervakas noga, eftersom det kan vara en potentiell symtom på bröstcancer.

Tecknen på bröstcancer upptäcks vanligtvis efter klimakteriet om de kan ha börjat utvecklas mycket tidigare. Mer än 75% av fallen bröstcancer är i åldersgruppen över 50 år. Kvinnor som har barn innan de fyller 30 år har mindre risk att få symptom bröstcancer.


Mammografi Om du märker några symtom för bröstcancer, måste du kontakta din läkare som skulle kunna antyda en mammografi till stöd diagnos. Dessutom kan ett ultraljud avgöra om knölen är fylld med vätska eller är stabil. En första mammografi får inte vara tillräckligt för att upptäcka malignitet eller annat sätt av ett bröst knöl. Denna avbildning hjälper till att upptäcka små tumörer, så kallade duktal cancer in situ (DCIS).

Mammografi innebär låga doser röntgenstrålning som används för att visa och undersöka brösten. Detta förfarande kan hjälpa till att upptäcka bröstcancer med upp till två år innan det kan resultera i tydliga bröstcancer symptomer. American Cancer Society (ACS), American Medical Association (AMA) och American College of Radiology (ACR) har rekommenderat att kvinnor över 40 år måste få en mammografi gjord varje år.

Bröstcancer överlevare måste övervinna smärtan av behandlingen och sjukdomen. Alltmer sofistikerade smärtstillande medel att lindra lidandet för bröstcancer har tagits fram. Den känslomässiga vägen efter bröstcancer tar inte bara på den efterlevande utan även på familjer och vänner och kan bli väldigt ansträngande. Dom som överlevt kan dela sina känslor med många stödgrupper. Det finns många bröstcancer överlevande diskussionsgrupper och forum där du kan hitta vägledning, stöd och en möjlighet att interagera med kvinnor som har gått igenom denna pärs. Kvinnor som har fått amputera sina bröst känner sig ofullständiga och oattraktiva. Många bröstcancer överlevande tycker att den här händelsen har gjort eller brutit deras äktenskap eller förhållande. Stöd och kärlek från familj och vänner är av avgörande betydelse under denna turbulenta tid.

Inflammatorisk bröstcancer Inflammatorisk bröstcancer är en ovanlig form av bröstcancer drabbar bara ca 1 eller 2 i varje diagnostiserade 100 fall. Cancerceller blockerar minsta lymfan kanaler i bröstet vilket får dem att bli inflammerad. Brösten blir också svullna och heta. Symtomen vid inflammatorisk bröstcancer kan dyka upp plötsligt och kan förväxlas med mastit, som är en infektion i bröstet. Symptomen kan variera från gropiga hud till åsar och förtjockning av huden på bröstet. Ett mammogram att upptäcka inflammatorisk bröstcancer kan vara oerhört smärtsamt. Cytostatika är den första behandling för denna form av bröstcancer. Neoadjuvant kemoterapi kontrollerar villkoret i bröstet och minskar svullnad. Kemoterapi attacker sedan några cancerceller som har spridit sig utanför bröstet.

Information om bröstcancer En Body Mass Index (BMI) över 30 kan leda till ökad risk för bröstcancer, speciellt hos postmenopausala kvinnor. Viktig information om bröstcancer är att feta kvinnor är nästan 55% större risk att utveckla cancer. Estradiol är ett potent mänskligt östrogen hormon som produceras av äggstockarna och efter klimakteriet de bildas i kroppens fettvävnader. Överviktiga kvinnor producerar höga nivåer av estradiol i deras postmenopausala skede, vilket kan leda till cancer i bröstet. Mindre kroppsfett hjälper till att bevara estradiol produktionen i schack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar